Geçen hafta sonu pazar günü dışarı çıkarken tam otopark çıkışında bagaj kapısı açık içinde süt güğümleri olan bir araç görünce tamam dedik, buralara süt dağıtan birileri var. Almamız lazım. Sütçü gelene kadar aracın arkasına park edip bekledik. Gelince de telefonunu alıp bir sonraki pazar günü getireceği sütü beklemeye başladık:)
Tabii ki o 1 hafta bana bir ömür geçti.
İnternette açık süt nasıl kaynatılır, yoğurt nasıl yapılır, çıkan kaymak nasıl değerlendirilir konuları didik didik edildikten sonra, bu denemeleri yapan kişilerden fikirler alınıp, olay, kafada oturduktan sonra ön denemeler yapılır:))) Ne de olsa gelecek süt kıymetlidir ve o kadar hazırlandıktan sonra benim gibi bir aceminin ellerinde can vermesi içten bile değildir. Ki böyle feci sonlarda genellikle hevesim kırılıp asla ikinci deneyi yapmam. O yüzden en azından yenilebilir bir kıvamının olması şart...
Neyse en basitinden tereyağı yapımını incelediğim bloglarından birinde mantığı anladım...
Süt ve/veya yoğurt kaymakları biriktirilir biraz soğuk su eklenip cam bir kavanozda sürekli çalkanarak sıvı ile yağ birbirinden ayrılır. Ya da teknolojinin nimetlerinden faydalanıp direkt mikser, blenderda falan çırpılır, kollar yorulmaz:)
Son olarak çıkarılan yağ soğuk suyla yıkanınca tereyağımız kullanıma hazır oluyormuş.
Tabii ben ne yaptım bilin bakalım:P
İnternetten tereyağı araştırması yaparken Devletşah 'ın blogunda kestirmeden süt kreması ile nasıl tereyağı yapılacağının tarifi vardı. Tabii bende bu kadar sabırsız olduğum için koştur koştur en yakın marketten 2 kutu süt kreması kaptım geldim:) Tutturdum hemen tereyağı yapacağım diye...
Ama önce bir tarifi adam gibi oku, di mi? Yok . Neyse bu arada bütün bu olaylar bizim şantiye ofisinde gerçekleşiyor :)
Aldım kremaları geçtim mutfağa, bir yandan Türkan ablaya anlatıyorum bana kap lazım, blender lazım falan o da diyor ben hallederim yıllarca yaptım ,ben diyorum yok sen hazırla ben yapacağım diye... Bu arada biz kremayı bir kaba koyup üzerine biraz soğuk su koyduk. Başladık kebir yoğurt kabında çalkalamaya...
Biraz Türkan abla, biraz ben.... Sonunda, Türkan abla sıkılınca kabı alıp yerime geldim çalkalaya çalkalaya... Tabii bir anlık dalgınlık veee hop patron tepemde:)) N'apıyorsun? Yoğurt mu yiyeceksin dedi ama tabii koca kap 3 kg'luk ya, adamcağız yok artık falan der gibi bakıyor. Ben -tabii doğrucu davutum ya - "yok yağ yapıcam" dedim. Nasıl olacak o iş dedi. Anlattım, böyle böyle oluyormuş, bende deneme yapıyorum olacak mı diye dedim. Düşünün halimi ama deneme yapan ben, ortaokul öğrencisi değil eşşek kadar 1 çocuklu 32 yaşında kadın:) Ve bana bunu soran patronum 45 yaşında falan:))) Ama Allah'tan adamlar benim bilumum kaçıklıklarıma alışıklar da adamcağız sadece " iyi hadi kolay gelsin" dedi ve gitti. Başkası olsa ne derdi bilmiyorum:)))
Olayı eşime anlattığımda "Allah akıl versin" dedi:)) Tabii yorumlar farklı farklı olsa da sonuçta ben kremadan tereyağı yapamadım çünkü hazır krema ile denediğinizde su koymanıza gerek yokmuş:(
Ben bin tane yerden bakıp hepsini kafamda harmanlayıp karma tarif yapıp bir güzel çuvallamışım....
Olsun sonuçta zaten bu bir denemeydi, denendi olmadı:P
Peki tereyağı yapma çalışmaların son bulmadı dimi..?
YanıtlaSilValla aslında son buldu gibi birşey, birincisi sutcuyu bir daha yakalayamadık (saatlerimiz tutmadı) ikincisi 5 kilo sutten yağ yapacak kadar kaymak çıkmıyormuş onu öğrendim,çıkanları da sürekli biriktirmek lazımmış:( yani ne yazık ki çook daha fazla doğal süt tüketeceğimiz bir zaman ertelemek durumunda kaldım:)))
YanıtlaSilHay allah seni ne etmeye kız. Biz şirkette bunu yapsak kesin kapının önüne kestirme yoldan koyuluruz. Yahu bir kahvaltı sofrası hazırlıyoruz keyif yapacağız kimse yokken illaki yakalanırız arkasındanda o tuhaf bakışlara maruz kalırız. patronundan bir parcada bana göndersen havası nefeside yeter bana :D
YanıtlaSilkahvaltı ederken bizde yakalanırsak bizde fırça yiyoruz zaten:) ama bu başka birşey:)) kendi çapımda bilimsel çalışma yapmaya çalışıyoruz şurda:)))
YanıtlaSil